Parlamenti választás 2014

2014. április 07.
Parlamenti választás 2014

GYŐZELEM!

Emlékszem, amikor Orbán Viktor miniszterelnök úr bemutatta a kormány tagjait 2010-ben, beleszagolt a levegőbe, majd így kezdte a sajtótájékoztatót: "Még a Nap is másképpen süt!"
Ha most kinézek az ablakon és beleszimatolok a levegőbe, ugyanazt a friss, tavaszi illatot érzem és a napfény ugyanúgy játszik a kert fái között, mint akkor.
Győztünk! A győzelem éjszakája még az ünneplésé volt, de mától ú
j feladatok és még több munka vár ránk, hogy Magyarország még szebb, még jobb, még élhetőbb hely legyen. Ezzel Hazánknak, a jövő nemzedékeknek és saját magunknak is egyaránt tartozunk.
Arra hívok és kérek minden jószándékú, igaz magyar embert, szegődjünk munkatársnak ebben a hatalmas munkában Orbán Viktor és következő kormánya mellé! Rám számíthat, Miniszterelnök Úr!

bővebben »

FEL, GYŐZELEMRE! - CSAK A FIDESZ!

2014. április 04.
FEL, GYŐZELEMRE! - CSAK A FIDESZ!

AZ ESÉLYT BE IS KELL VÁLTANI! MAGYARORSZÁG SZÁMÍT RÁNK!


A választást csak április 6-án lehet megnyerni. Csak akkor nyerhetjük meg, ha mindannyian elmegyünk szavazni, akik a FIDESZ-KDNP győzelmét szeretnék, és csak akkor nyerhetjük meg, ha mindkét szavazatunkat a FIDESZ-KDNP egyéni jelöltjére és a FIDESZ-KDNP listájára adjuk.

 

bővebben »

Parlamenti választás - 2014

2014. március 26.
Parlamenti választás - 2014

 

Az egység napja – a Választás ünnepe

 

A Választás, így nagybetűvel, mindig a demokrácia legnagyobb ünnepe. Ekkor minden, a hazájáért – és saját maga sorsának jobbításáért is – felelősen gondolkodó választópolgárnak lehetősége van szavazatával beleszólnia az ország – és benne a saját – sorsának alakításába. Minden választónak lehetősége van, hogy azt a politikai erőt támogassa, amely a meggyőződése szerint az ország előrehaladása, fejlődése szempontjából a legjobb módszereket, legjobb utakat kínálja. A Választók közössége által ezen a napon hozott döntés hosszú időre – de legalábbis négy évre – meghatározza mindannyiunk életét. Ezért négyévente a választás napja a legfontosabb napok egyike a naptárban. Legközelebb ez az ünnep 2014. április 6-án lesz.

Arra kérek mindenkit, vegyen részt ennek a napnak a megünneplésében, vagyis legyen ott az urnáknál és adja le szavazatát az „egység napján”! Én egészen biztosan ott leszek.


Szerintem Magyarország boldogulását és hosszú távú érdekeit elősegítő – és hozzáteszem, sikeres – politikát a FIDESZ-KDNP pártszövetség folytat. Ezért – nem titkolom – mind listás, mind egyéni választókerületi jelöltre leadható szavazatommal a FIDESZ-KDNP listáját és képviselőjelöltjét fogom támogatni. Erre a cselekedetre hívok fel mindenkit, aki előző és majd lentebb következő gondolataimmal egyetért! Szavazzunk a folytatásra! Tegyük ezt együtt, mindannyian, ne legyünk kényelmesek! Mert nem elég vezetni a néha csalóka közvélemény-kutatások elméleti eredménylistáit. Ez ugyanis hamis biztonságérzetbe ringathat. A választást kell megnyerni, méghozzá a gyakorlatban!

bővebben »

„A leendő kabinet az ország háromharmadát fogja képviselni”

2010. április 28.
„A leendő kabinet az ország háromharmadát fogja képviselni”

Orbán Viktort, a Fidesz-KDNP-szövetség miniszterelnök-jelöltjét fogja kormányfőnek jelölni Sólyom László köztársasági elnök az Országgyűlés alakuló ülésén. Az államfő Orbán Viktorral folytatott megbeszélést követő sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a választásokat egy sor fontos és szép esemény követi, és az összes ilyen esemény a demokrácia ünnepe. A Fidesz-KDNP-szövetség miniszterelnök-jelöltje elsőként a köztársasági elnöknek, mondott köszönetet, amiért magához kérette és felkérte a kormányalakítási tárgyalások megkezdésére. Orbán Viktor hangsúlyozta: a leendő kormány Magyarország háromharmadát fogja szolgálni munkájával.

bővebben »

Ez a győzelem Magyarországé!

2010. április 12.
Ez a győzelem Magyarországé!


Soha ennyien nem dolgoztak, nem szorítottak, nem imádkoztak ennyit a közös sikerért - fogalmazta meg köszönetét Orbán Viktor a választások éjszakáján a budapesti Vörösmarty téren a párt szimpatizánsai ezreinek jelenlétében, hozzátéve, "köszönöm a határon innen és túl élő nemzettársainknak", gratulálva a "történelmi eredményhez".

bővebben »

KÁRRÁT-MEDENCEI ÖKUMENIKUS EMLÉKÜNNEPÉLY MAROSVÁSÁRHELYEN

2010. április 11.
KÁRRÁT-MEDENCEI ÖKUMENIKUS EMLÉKÜNNEPÉLY MAROSVÁSÁRHELYEN

A húsz éve történt marosvásárhelyi pogromkísérletre emlékező, A Szeretet Márciusa elnevezésű kétnapos rendezvénysorozat záróeseményeként került sor a II. Kárpát-Medencei Ökumenikus Emlékünnepélyre 2010. március 20-án a Vártemplomban. A Kárpát-medencei magyar történelmi egyházak képviselői első ízben tavaly augusztusban gyűltek össze a szegedi Dómban, hogy felemeljék szavukat a felvidéki magyarok védelmében. Ez alkalommal a marosvásárhelyi Fekete Március áldozataira emlékeztek, és a krisztusi szeretet útját hirdetve előremutató módon a megbékélésért imádkoztak.

 

bővebben »

A szeretet márciusa

2010. április 11.
A szeretet márciusa

Közös Múlt, Közös Jövő - Otthon Európában címmel március 20-án nemzetközi konferenciát tartottak Marosvásárhelyen, melyre Dr. Suba László alpolgármester, a vámospércsi KDNP szervezet elnöke is meghívást kapott. A tudományos értekezésen részt vett - többek között - Tőkés László püspök, EP-képviselő, Smaranda Enache, a Pro Europa Liga társelnöke, Dr. Kincses Előd ügyvéd, Balog Zoltán a Magyar Országgyűlés Emberjogi, kisebbségi, civil-és vallásügyi bizottságának elnöke, Dr. Mikola István, volt egészségügyi miniszter.  A program annak a három napos megemlékezésnek a részét képezte, melyet a marosvásárhelyi Fekete Március 20. évfordulója alkalmából szerveztek. 

bővebben »

A történelmi egyházak szerepvállalása 1848-ban - Tudományos konferencia Szegeden

2010. április 11.
A történelmi egyházak szerepvállalása 1848-ban - Tudományos konferencia Szegeden

„A történelmi egyházak és az 1848/49-es forradalom” címmel konferenciát tartottak március 18-án a szegedi Gál Ferenc Hittudományi Főiskolán. A Nemzeti Fórum Egyesület Csongrád Megyei Szervezete és a KDNP Barankovics Izraelita Műhely által szervezett tudományos tanácskozáson - többek között - Dr. Mikola István országgyűlési képviselő, Dr. Bona Gábor egyetemi tanár, hadtörténész, Weisz Péter az Izraelita Műhely elnöke előadását hallhatták az érdeklődők. A konferencián, a Barankovics Műhely titkára, Dr. Suba László is jelen volt.

bővebben »

Mindenki változást akar

2010. március 13.
Mindenki változást akar

Orbán Viktor szerint ma jóformán mindenki egyet akar Magyarországon: változást. A Fidesz elnöke pártja pénteken nyilvánosságra hozott választási programjában azt írja, a munkát, az otthont, a családot, az egészséget és a rendet kell a középpontba helyezni. A politikus hangsúlyozza: a következő kabinetnek a nemzeti ügyek kormányának kell lennie.

bővebben »

Megerősítette a Fidesz szerződését a szövetségeseivel

2010. március 11.
Megerősítette a Fidesz szerződését a szövetségeseivel

Megerősítette a hét szövetségesével kötött szerződését a Fidesz az áprilisi országgyűlési választások előtt. Az aláírások után Orbán Viktor, a Fidesz elnöke azt mondta, ha megkapják a magyar választók támogatását, ez a szövetség képes lehet arra, hogy olyan célokat tűzzön ki az ország elé, amelyeket jó szívvel támogat Magyarország nagy többsége, és amelyek megvalósítása „alkalmassá tesz bennünket arra, hogy Magyarország nemzetközi tekintélyét is visszaszerezzük, és (…) Magyarország ismét tiszteletreméltó legyen a közép-európai térségben”. Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke hangsúlyozta: a Fidesz-KDNP szövetség – kiegészülve a többi szervezettel – a magyar politikatörténet és az Európai Unió történetének legsikeresebb politikai konstrukciója.

bővebben »

Magyarországon az oktatástól kezdve a szociálpolitikáig minden változásért kiált - a KDNP III. országos konferenciája Budapesten

2010. március 01.
Magyarországon az oktatástól kezdve a szociálpolitikáig minden változásért kiált - a KDNP III. országos konferenciája Budapesten

„Nem az ember van a gazdaságért, hanem a gazdaság van az emberért” – mondta Semjén Zsolt a Kereszténydemokrata Néppárt III. országos konferenciáján. A párt elnöke hozzátette: „a kereszténydemokrata politika azért kiszámítható, mert a természet törvényein alapul, nem pedig szembe megy azokkal”. A tanácskozáson a KDNP vámospércsi szervezetét Dr. Suba László képviselte.

bővebben »

Választás 2010 – Most valóban itt van az idő!

2010. március 01.
Választás 2010 – Most valóban itt van az idő!

Beszélgetés Dr. Suba Lászlóval, Vámospércs alpolgármesterével, a közelgő parlamenti választások apropóján

bővebben »

Megidézett temesvári forradalom

2010. február 28.
Megidézett temesvári forradalom

Archív

 „Küzdelem és építés – Temesvár,1989 – Húsz éves a rendszerváltozás” címen, a romániai forradalom kitörésének évfordulóján rendeztek ünnepi fórumot Temesváron. A rendezvényen – ahová Dr. Suba László is meghívást kapott – előadást tartott Orbán Viktor, a FIDESZ elnöke is. A fórum után a temesvári operaházban megtartott díszelőadás kezdetén vehette át Tőkés László európai parlamenti képviselő a legmagasabb román állami kitüntetést, a Románia Csillaga Érdemrend lovagi fokozatát.

bővebben »

December 5-e évfordulóján - Megemlékezés a "lelki Trianonról" Nagyváradon

2010. február 27.
December 5-e évfordulóján - Megemlékezés a "lelki Trianonról" Nagyváradon

Archív

2009. december 5-én "Egy a nemzet" címmel rendezett az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és Tőkés László európai parlamenti képviselő irodája a szégyenletes emlékű 2004. december 5-ei népszavazás ötödik évfordulója alkalmából megemlékező találkozót. A rendezvényen és az azt követő szűkebb körű találkozón Tőkés László meghívására részt vett Dr. Suba László is. 

bővebben »

Megalakult a KDNP Vámospércsi Szervezete

2010. február 22.
Megalakult a KDNP Vámospércsi Szervezete

Vámospércsen is megalakult a Kereszténydemokrata Néppárt helyi szervezete, amelynek elnöke Dr. Suba László lett.

bővebben »

Igen a vizitdíj eltörlésére

2010. február 17.
Igen a vizitdíj eltörlésére

Archív
Echotv – Napi aktuális 2008. 02. 26.


Téma: Igen a vizitdíj eltörlésére
Vendég: Dr. Suba László háziorvos, Vámospércs Város alpolgármestere(Fidesz)

 

bővebben »

Népszavazás: nem maradhatunk tétlenek

2010. február 17.
Népszavazás: nem maradhatunk tétlenek

Archív

Beszélgetés dr. Suba László alpolgármesterrel, háziorvossal

 

Népszavazás előtt állunk, március 9-én fogunk az urnákhoz járulni, hogy a bennünket égetően érintő kérdésekben állást foglaljunk. A népszavazás főbb kérdéseiről dr. Suba László háziorvost, alpolgármestert kérdeztük.

 

bővebben »

Titkos paktumok zárt ajtók mögött

2010. február 17.
Titkos paktumok zárt ajtók mögött

Archív


-avagy, mit ígér Horváth Ágnes a polgármestereknek, házi orvosoknak-
Sajtótájékoztató
Helye: Debrecen, Fidesz Székház
Ideje:  2008.február 08. 11.óra

A sajtótájékoztatót tartja: Tasó László, országgyűlési képviselő és Dr. Suba László háziorvos, Vámospércs alpolgármestere

                                  

                                  

bővebben »

Nem engedünk a 48-ból!

2010. február 17.
Nem engedünk a 48-ból!

Archív

     Akik naponta rajta járunk, valamennyien tudjuk, hogy milyen katasztrofális állapotban van a Vámospércs központját átszelő 48-as főút, amelyen ráadásul hatalmas az átmenő forgalom, kamionok és külföldi személyautók ezrei veszélyeztetik naponta városunk lakóinak életét.

bővebben »

Újra városunkban járt az EBESZ

2010. február 17.
Újra városunkban járt az EBESZ

Archív

A kitörés lehetősége a szegénységből a szorgalmas tanulás lehet

Az idén már második alkalommal járt városunkban az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet. A delegáció látogatásának célja, hogy felmérje a magyarországi roma kisebbség helyzetét.

bővebben »

Nemzeti összefogással - van kiút!

2010. február 17.
Nemzeti összefogással - van kiút!

Archív

A Barankovics István Konzervatív Izraelita Műhely és a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat közösen szervezett „Felekezeteken átívelő összefogás egy élhetőbb Magyarországért” című fórumának adott helyet 2009. október 16-án a megyeháza. A rendhagyó ülésen egyházi vezetők, politikusok és civilek tanácskoztak.

bővebben »

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) üzenete a választások elé

2010. február 17.
A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) üzenete a választások elé

Civil radikalizmus párt radikalizmus helyett

bővebben »

Népszavazás: nem maradhatunk tétlenek

2010. február 17.

Népszavazás: nem maradhatunk tétlenek

Archív: Megjelent a Vámospércsi Hírek 2008. februári számában

Népszavazás: nem maradhatunk tétlenek


Beszélgetés dr. Suba László alpolgármesterrel, háziorvossal


Népszavazás előtt állunk, március 9-én fogunk az urnákhoz járulni, hogy a bennünket égetően érintő kérdésekben állást foglaljunk. A népszavazás főbb kérdéseiről dr. Suba László háziorvost, alpolgármestert kérdeztük.

Mit kell tudni a voksoló vámospércsi lakosságnak az ún. egészségügyi reformról?

Abban általános az egyetértés, hogy mindenki fizessen járulékot, aki egészségügyi ellátást vesz igénybe. A befizetett járulékok felhasználása csak az egységes, mindenkire kötelező társadalombiztosítás, egységes kockázatközösség keretében képzelhető el. Abban is egyetértés van, hogy a mai egészségügyi rendszer átalakításra szorul. Az, ami orvos-szakmailag lehetséges, és ami gazdaságilag megengedhető, egyre távolabb kerül egymástól, a kettő között egyre gyorsuló ütemben nyílik az olló. Tehát tenni kell azért, hogy kiváló színvonalú, egyenlő hozzáférést biztosító, fenntartható, a szolidaritás elvén, a közös kockázatvállaláson alapuló rendszer jöjjön létre. Azonban ezt a népegészségügyi adatok figyelembe vételével, azok alapos elemzése alapján, a mai rendszer folyamatos fejlesztésével, hosszú évek kitartó, tervszerű munkájával lehet elérni. Kapkodó, rövid idő alatt áterőszakolt, a népegészségügyi mutatókat figyelmen kívül hagyó, alapos modellszámításokat nélkülöző intézkedésekkel csak totális káoszt lehet teremteni, amit jelenleg tapasztalhatunk az egészségügyben. A járó- és fekvő szakellátásban egyre hosszabbak a várólisták, osztályokat, kórházakat zárnak be, egészségügyi dolgozók álláshelyei szűnnek meg, növekszik a kórházak adóssága – hogy csak néhány dolgot említsek a negatív tények közül.


Másként kellene


Azt már a kormány is kénytelen volt elismerni, hogy nem a kórházi ágyszámok csökkentésével kellett volna kezdeni. Nem vitatott tény az, hogy a legdrágább ellátási forma a fekvőbeteg-ellátás. Helyes törekvés, hogy ha az szakmailag helyes és lehetséges, akkor az ellátás alacsonyabb és olcsóbb szintjein, már a háziorvosnál, vagy a járóbeteg-szakellátásban kapjon végleges, definitív ellátást a beteg. Ameddig viszont ennek a feltételrendszerét nem alakították ki a járóbeteg-ellátás fejlesztésével, addig nem lett volna szabad a kórházi kapacitásokat erőszakkal csökkenteni.

Milyen hátrányokat „eredményezett” a gyógyszer-gazdaságossági törvény?

Rontja az egészségügyi ellátás minőségét, s átláthatatlan káoszt eredményezett a betegek ellátásában. A gyógyszerek rendelhetőségének állandó változtatgatása és a legolcsóbb gyógyszerek rendelésének kötelezettsége miatt a betegek sokszor igen változó minőségű szerekhez jutnak, amelyek nemegyszer több mellékhatással járnak és/vagy kevésbé hatékonyak, és gyakran hosszabb idő is kell a kedvező állapotváltozáshoz, mint korábban, a bevált, eredeti, magas minőségű, bár drágább gyógyszereknél. Ezt még tovább rontja a különböző készítmények sokszor bizonytalan beszerezhetősége, és a gyógyszerek helyettesíthetőségéről szóló rendelet alkalmazása. Sokszor még a gyógyszert rendelő orvos sem tudja követni, mit is szed a betege valójában. Az egymást követő rendeléseknél is ugyanazon hatóanyagú gyógyszerből más-más készítményt kap meg a beteg a gyógyszertárban, még akkor is, ha az orvosa mindig ugyanazt a készítményt írja fel, de az orvos is gyakran kénytelen cserélgetni a felírt készítményt az azonos hatóanyagon belül, ugyanis figyelnie kell a gyógyszerek térítési díját, a tb-támogatás mértékét, és ezen szempontok szem előtt tartásával, a néha havonta többször változó árlisták szerinti olcsóbb gyógyszereket kell rendelnie a törvény alapján, büntetés – visszatérítési kötelezettség – terhe mellett. Az orvosok így állandó anyagi fenyegetettségben végzik a munkájukat, megfélemlíti őket a kormány, még akkor is, ha a visszatéríttetés tényleges alkalmazásának bevezetését – a felmerült rendszerproblémák miatt – többször elhalasztották. Ilyen körülmények között érte el az egészségügyi kormányzat, hogy a tb-kasszának megtakarítása keletkezett, amit azonban nem forgatnak vissza az egészségügyi ellátásba, hanem – néhány látszatintézkedést kivéve (pl. kórházi széfek) – legnagyobbrészt elvonják a rendszerből, helyette álságos módon a betegekkel fizettetve be elfogadhatatlan többletterhet jelentő vizitdíjat és kórházi napidíjat.


Erőszakolt lépések


A vizitdíj ugyancsak azon újdonságok közé tartozik, amiket nehezményeznek a betegek…

A beteget és orvost egyaránt megalázó vizitdíj bevezetésének oka a kormányzat szerint az volt, hogy csökkentse az „indokolatlan” orvoshoz fordulások számát, illetve a co-payment révén többletforrást vonjon be a rendszerbe, mely azonban nem érte el a célját. Úgy vélem, indokolatlan orvoshoz fordulásról beszélni több mint cinizmus, hiszen a beteg számára igenis komoly problémát okoz az a panasza, amely miatt az orvosnál jelentkezik, még akkor is, ha nincs minden esetben orvosi szempontból is súlyosnak ítélhető betegség. A szakellátás különböző szintjein, a fekvőbeteg-intézetekben és a járóbeteg- szakrendelőkben a teljesítményvolumen korlátozása és az erőszakolt ágyszámleépítés okozta tetemes veszteségeknek elenyésző százalékát pótolta csak vissza a beszedett kórházi napidíj és vizitdíj, miközben az egészségügyi intézmények túlnyomó része egyre fokozódó gazdasági nehézségekkel, növekvő adóssággal küzd, jórészt pont a reformnak hazudott intézkedések, az egészségügyi rendszer szétverése miatt. Háziorvosi szinten a hosszú évek óta lényegében változatlan finanszírozás a vizitdíj bevezetése előtt több okból valamelyest csökkent, így a vizitdíj csak ennek pótlását oldotta meg, a mentességek és az érzékelhető forgalomcsökkenés miatt azonban számottevő többletbevételt nem hozott. Azt viszont valóban elérték, hogy kisebb-nagyobb mértékben csökkent a betegforgalom, hiszen a vizitdíj éppen azokat a többnyire hátrányosabb helyzetben lévő betegeket tartja távol az orvostól, akiknek – éppen szegényes életkörülményeikből fakadóan – az egészségi állapotuk is rosszabb. A vizitdíj és a kórházi napidíj is olyanok tehát a kormányintézkedések sorában, amelyek szociális válságot okoztak mára az országban. Egyes MSZP-s politikusok is már arról beszélnek, hogy el kellene törölni a vizitdíjat, azzal indokolva ezt, hogy a több biztosítós rendszerben arra már nem lesz szükség, vagy majd a biztosító bizonyos feltételek mellett átvállalja a betegtől. Valójában nem a hirtelen feltámadt szociális érzékenység mondatja ezt ezekkel a hölgyekkel és urakkal, hanem az, hogy félnek a közelgő népszavazás eredményétől, ezért javaslatukkal megpróbálják azt oka-fogyottá tenni. A kormányzati kommunikáció – a régi, jól bevált „oszd meg és uralkodj” elvét alkalmazva – már el is kezdte fenyegetni az egészségügyi intézményeket és a háziorvosokat, hogy nem pótolják vissza a költségvetésből a kieső bevételt, ha a népszavazás eredményeként el kellene majd törölni a kórházi napidíjat és a vizitdíjat. Álszent módon azzal indokolják ezt, hogy ha az Alkotmánybíróság engedi a kérdésben a népszavazást, akkor nem tekinti azt költségvetési kérdésnek, tehát nincs mód a költségvetésből való visszapótlásra. Csakhogy ez az indoklás durva csúsztatáson alapul, s a kormány ezzel az indoklással önmagát is meghazudtolja, hiszen a betegekkel fizettetett sarcot a maga tekinti költségvetési kérdésnek akkor, amikor a vonatkozó rendelkezés szerint a vizitdíjat és a napidíjat az egészségügyi intézményeknek az egészségbiztosítási alapból származó bevételeként állítja be, noha azt valójában a betegek közvetlenül fizetik. A kormány egyébként az Alkotmánybíróság döntését is kiforgatja ezzel, hiszen érvényes és eredményes népszavazás esetén csak a következő év január 1-sejétől kell eltörölni a vizitdíjat és a kórházi napidíjat, vagyis a 2008-as költségvetést semmiképp nem érinti, 2009-es költségvetés pedig még nincs.


A tőke diktál


Amiben az állampolgárok a legtájékozatlanabbak, az a több biztosítós rendszer.

Az egységes társadalombiztosítási rendszer szétverése, az ehhez fűződő társadalmi szerződés felrúgása és a tervezett több-biztosítós rendszer bevezetése további súlyos károkat fog okozni. Senkinek ne legyen kétsége afelől, hogy a nyereségérdekelt magánbiztosítók emelni fogják a járulékokat és/vagy csökkenteni fogják az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférést, miközben a biztosítottak által befizetett járulékösszegekből származó bevételek jókora része magánzsebekbe vándorol. Hogy a tervezett rendszer működési költségei nagyobbak lesznek a jelenlegi rendszerénél, azt már a kormány sem tagadja. Ezen túlmenően viszont, nincs olyan bolond befektető, aki egy befektetéséhez kapcsolódóan ne tartana igényt a tőkemegtérülésre, ne szeretne lehetőleg minél nagyobb profitot kivenni az üzletből. Erre úgy van lehetősége, ha a bevételt növeli és/vagy a kiadásokat csökkenti. Ez a bevételnövelés oldaláról járulékemelést jelent. Amennyiben ezt a törvény korlátozza, akkor csak a kiadáscsökkentés irányába haladva van lehetőség az üzleti eredmény „optimalizálására”. Vagyis azokért a biztosítottakért fognak versengeni a biztosítók, akik fizetőképesek, fiatalok, egészségesek, tehát nem kell rájuk költeni. Az idős, több betegségtől szenvedő, kevéssé fizetőképes, nagy „ráfordítással” járó betegeket igyekeznek majd kirázni a nyakukból.


Embertelen

Ha ezt sem tehetik meg olyan mértékben, ahogy szeretnék, akkor korlátozni fogják az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférést. A biztosítók – üzleti céljaiktól vezérelve – fogják előírni az orvosnak, hogy milyen vizsgálatot végezhet, milyen kezelést alkalmazhat a betegénél, ki az, akiknél még „megéri” esetleg nagy költséggel járó eljárásokat alkalmazni, és ki az, akinél már nem. Ez a rendszer a jellegénél fogva antihumánus és az esélyegyenlőséget is súlyosan károsító lesz – ha bevezetik. Ha a készülő törvénybe építenek be majd bizonyos fékeket, amelyekkel az említett káros hatásokat igyekeznek kivédeni, illetve az, hogy a befektetők profitját garantálni tervezik, az viszont oda vezet, hogy az államnak kell időnként nagy pénzeket tennie a rendszerbe. Minden országban ez történt, ahol a több biztosítós rendszert bevezették, így nem csoda, hogy ők ma ennek éppen a megszüntetésére törekednek. És arról még nem is beszéltünk, hogy a kormány olyan 1600 milliárdos pénzalap 49 százalékát igyekszik átadni a befektetőknek mindössze 100-150 milliárd forintért, amely pénzalap nem is az övé, mert ez a magyar emberek pénze, a nagyapáinké, az apáinké és a miénk, a befizetett járulékainkból raktuk össze. Mindezen nemzetpusztító törekvésekért a történelmi felelősség a mostani kormányzatot terheli. Ezek ellen a sanda szándékok ellen orvosként és politikusként is a leghatározottabban tiltakozom. Ezért buzdítok minden szavazásra jogosult vámospércsi polgárt, hogy szavazzon a saját java érdekében, vagyis a kormány ámokfutása ellen.


Hassó Adrienn